Service en contact | KPN Netwerk (2024)

Vragen over het netwerk
  • Wat is glasvezel?

    Glasvezel is het netwerk van vandaag én de toekomst. De internetkabels van glasvezel bestaan uit vezels van een speciaal soort glas. Deze zijn zo dun als een haar en geven informatie door via lichtsignalen. Dit werkt hetzelfde als een boodschap seinen met morsecode met een zaklantaarn. In glasvezel gebeurt dit met een laserlicht dat supersnel knippert. Lees alles over glasvezel.

  • Waarom zou ik overstappen op glasvezel?

    Glasvezel is het snelste, stabielste en meest krachtige netwerk. Zo heb je altijd een goede internetverbinding en gebruik je je online apparaten zonder problemen tegelijkertijd. Van je laptop en tv tot je slimme thermosstaat.

  • Hoe werkt het glasvezelnetwerk?

    Onder de grond ligt een enorm netwerk aan glasvezelkabels. Ons glasvezelnetwerk bestaat uit allerlei centrales. Die zijn weer verbonden met wijkcentrales of straatkasten bij jou in de buurt. Van daaruit leggen we de glasvezelkabel naar jouw woning.

  • Hoe snel is glasvezel?

    Via glasvezel heb je internet met de hoogste snelheid. In Nederland hebben abonnementen een snelheid tot wel 4Gbit/s. Hiermee download je in een paar seconden een hele film. En verstuur je tientallen foto's in hoge kwaliteit in 1 seconde.

  • Is glasvezel ook interessant als ik niet veel internet?

    Ja, want glasvezel biedt een betrouwbare verbinding voor al je online apparaten. Je kunt er dus ook mee bellen en tv-kijken. Volgens de Consumentenbond heeft ons glasvezelnetwerk de minste storingen. Daarnaast is het een investering in je woning. Want de vraag naar een stabiele snelle internetverbinding neemt in de toekomst verder toe.

  • Hoe weet ik welke aansluiting ik heb?

    Met onze postcodecheckcheck je eenvoudig welke aansluiting je hebt. Je aansluiting voor glasvezel zit meestal in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je huis binnenkomen. De vierkante glasvezelaansluiting is ongeveer 10 bij 10 centimeter. Onze glasvezelkabel is oranje. De koperkabel is blauw.

Ik heb geen glasvezel
  • Jullie zijn aan het werk in mijn straat, krijg ik nu glasvezel?

    Niet altijd. Soms graven we bij je in de straat maar krijg je (nog) geen glasvezel. Je huis staat dan niet op onze planning. Benieuwd of jouw woning op de planning staat voor glasvezel? Doe de postcodecheck.

  • Hoe weet ik of mijn woning op de planning staat voor glasvezel?

    Doe de postcodecheck. Dan weet je direct of jouw woning op de planning staat voor glasvezel.

  • Wat is een haalbaarheidsonderzoek?

    Met een haalbaarheidsonderzoekchecken we of we je huis kunnen aansluiten op ons glasvezelnetwerk en wat dit kost. Je betaalt niet voor dit onderzoek en je hoeft er niet voor thuis te zijn. Na de aanvraag van het haalbaarheidsonderzoek krijg je binnen 15 werkdagen een e-mail met de uitslag. Kunnen we je woning aansluiten op glasvezel? Dan krijg je ook meteen een vrijblijvende offerte met de eventuele aanlegkosten.

  • Kan ik een haalbaarheidsonderzoek aanvragen?

    Ja, dat kan voor een bestaande woning en voor een nieuwbouwhuis als je dit zelf laat bouwen. Vraag zelf een haalbaarheidsonderzoek aan. Is je nieuwbouwwoning onderdeel van een nieuwbouwproject? Neem dan contact op met je projectontwikkelaar.

  • Wanneer krijg ik de uitslag van het haalbaarheidsonderzoek?

    Je krijgt de uitslag binnen 15 werkdagen na de aanvraag van het haalbaarheidsonderzoek. We sturen je hierover een e-mail. Kunnen we je woning aansluiten op glasvezel? Dan krijg je ook meteen een vrijblijvende offerte met de eventuele aanlegkosten.

  • Ik sta nog niet op de planning voor glasvezel, wanneer weet ik of mijn adres aan de beurt is?

    Heb je de postcodecheckgedaan en staat jouw woning nog niet op de planning voor ons glasvezelnetwerk? Schrijf je dan in voor onze glasvezelwekker. Zo hoor je als eerste als jij aan de beurt bent. Of vraag een haalbaarheidsonderzoek aan. Dan zoeken we voor je uit of we jouw woning kunnen aansluiten op ons glasvezelnetwerk.

  • Waarom herkent de postcodecheck mijn postcode niet?

    Gaat het om een nieuwbouwhuis? In de meeste gevallen is jouw postcode 8 weken voor de sleuteloverdracht bij ons bekend.

    Gaat het om een bestaande woning? Controleer of je de postcode juist hebt ingevuld. Klopt de postcode, maar herkent de postcodecheck deze alsnog niet? Neem dan contact met ons op.

Ik krijg glasvezel
  • Is de glasvezelaansluiting gratis?

    Ja, we sluiten je woning op onze kosten aan als we in jouw buurt glasvezel aanleggen. Vergeet niet op tijd jegegevensaan ons door te geven.

  • Welke providers zijn beschikbaar op het netwerk van KPN?

    Ons netwerk is een open netwerk. Dit betekent dat verschillende providers diensten aanbieden op ons netwerk. Bekijk de lijst met providersen kies een provider die bij jou past.

  • Kan ik in mijn huurwoning ook glasvezel krijgen?

    Woon je binnen het aansluitgebied? Dan sluiten we je woning kosteloos aan op ons glasvezelnetwerk. Het maakt hierbij niet uit of je in een huurwoning of koopwoning woont. Check met de postcodecheck of jouw woning binnen het aansluitgebied valt.

  • Ik heb mijn gegevens doorgegeven, wat gebeurt er nu?

    Als je gegevens hebt doorgegeven, krijg je een bevestigingsmail. Vervolgens komt de glasvezelvoorbereider bij je langs. Deze bepaalt samen met jou waar we de glasvezelaansluiting aansluiten. Vaak doen we dit in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels het huis binnenkomen. Ontdek hoe we jouw woning aansluiten.

  • Graven jullie in mijn straat?

    Om glasvezel aan te sluiten, moeten we graven. Als dit in jouw straat is, krijg je dit op tijd van ons te horen. Voor het einde van de dag is de straat weer dicht. Zo heb je er zo min mogelijk last van. Vaak blijft er zand op de bestrating liggen. Dit doen we zodat het straatwerk goed vast komt te liggen.

  • Hoe gaat de aanleg in mijn tuin?

    Meestal hoeven we niet in je tuin te graven. Vanaf de erfgrens boren we de glasvezelkabel ondergronds naar je woning. Bij de gevel van je woning maken we dan een gat net zo groot als een stoeptegel. Daar komt de glasvezelkabel weer uit. Het oranje kabeltje steekt een stukje uit de grond, dat is tijdelijk.

  • Hoe vernieuwen jullie het netwerk in mijn wijk?

    We leggen eerst een nieuw glasvezelnetwerk aan in je wijk. Vervolgens sluiten we je woning hier in een paar stappen op aan. Bekijk de stappen voor laagbouwwoningenen voor hoogbouwwoningen. We houden je op de hoogte per post. Als je je hebt ingeschreven voor netwerkupdates, krijg je ook updates via de mail.

  • Ik gebruik nu een COAX-aansluiting: kan ik dan een gratis glasvezelaansluiting krijgen?

    Ja, want we sluiten je huis op onze kosten aan op ons glasvezelnetwerk. Ook als je niet van plan bent om de aansluiting te gebruiken. Maar we hebben wel je gegevensnodig om je woning aan te sluiten.

  • Ik was niet thuis, hoe maak ik een nieuwe afspraak met de glasvezelvoorbereider of -monteur?

    Staat onze glasvezelvoorbereider of -monteur voor een dichte deur? Dan laat hij een kaartje achter. Hierop staat waarom onze medewerker er was. En hoe je via eenterugbelverzoekeen nieuwe afspraak maakt wanneer het jou uitkomt.

  • Wanneer kan ik mijn glasvezelaansluiting gebruiken?

    De glasvezelaansluiting is klaar voor gebruik zodra onze glasvezelmonteur deze heeft geïnstalleerd. Om de aansluiting te gebruiken, heb je een glasvezelabonnement van een provider nodig. Soms moet de provider het aansluitpunt nog activeren. Je provider kan hier meer over vertellen. Benieuwd wie over ons netwerk leveren? Bekijk ons provideroverzicht.

  • Mag ik zelf bepalen waar het glasvezelaansluitpunt komt?

    Ja, maar het moet wel technisch mogelijk zijn. Geef aan waar je het aansluitpunt wilt hebben. Dan kijkt de glasvezelvoorbereider samen met jou of dat mogelijk is. Meestal monteren we het glasvezelaansluitpunt in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning of bedrijfspand binnenkomen.

Ik heb glasvezel
  • Hoe wijzig ik mijn afspraak voor het activeren van mijn glasvezelabonnement?

    Dat kan niet bij ons. De monteur van je provider activeert het glasvezelabonnement. Neem contact op met je provider als je deze afspraak wilt wijzigen.

  • Kan ik tegelijkertijd bellen, internetten en tv-kijken via een glasvezelaansluiting?

    Ja, dat is een van de grote voordelen van glasvezel. Met glasvezel heb je een stabiele en snelle verbinding voor al je apparaten thuis. Van je telefoon en televisie tot je laptop en slimme thermostaat.

  • Wat moet ik doen om het nieuwe netwerk te gebruiken?

    Er is een nieuw glasvezelnetwerk aangelegd

    Om het nieuwe glasvezelnetwerk te gebruiken, sluit je een abonnement af bij een provider. Het netwerk dat wij aanleggen is open. Dat betekent dat je zelf kiest bij welke provider je een abonnement afsluit. Bekijk het provideroverzicht.

    Het bestaande netwerk is verbeterd

    Je hoeft niets te doen om het verbeterde netwerk te gebruiken. Want je blijft via dezelfde verbinding internetten. Alleen is deze nu sneller en stabieler.

  • Jullie zijn nog aan het werk in mijn wijkcentrale, wat nu?

    Heeft onze monteur het glasvezelaansluitpunt in je woning geïnstalleerd? Dan zijn we klaar bij jou thuis. Je krijgt een brief als we ook klaar zijn in de wijkcentrale. Je hebt dan een glasvezelabonnement bij een provider nodig om het glasvezelnetwerk te gebruiken.Bekijk het provideroverzicht.

  • Waar meld ik een storing?

    Neem bij een storing altijd contact op met je provider. Deze zoekt uit wat er aan de hand is. Ligt de storing aan de apparatuur of je provider? Dan helpt je provider je om dit op te lossen. Ligt de storing aan ons glasvezelnetwerk? Dan horen we dit van je provider en lossen we het probleem zo snel mogelijk op.

Ik heb of krijg een nieuwbouwwoning
  • Wanneer sluiten jullie mijn nieuwbouwwoning aan op glasvezel?

    Regelt je projectontwikkelaar de glasvezelaanleg? Dan weten zij of je nieuwe woning is aangesloten of wanneer dat gebeurt. Regel je zelf glasvezel viawww.mijnaansluiting.nl? Dan doen we ons best om de glasvezelaansluiting 2 weken voor de sleuteloverdracht te monteren. Kijk met depostcodecheckof je adres al bekend is in ons systeem. En sluit eventueel alvast een glasvezelabonnement af. Dan ben je na de sleuteloverdracht snel online.

  • Wat regelt de projectontwikkelaar/aannemer voor mijn glasvezelaansluiting en wat moet ik zelf doen?

    Meestal regelt de projectontwikkelaar of aannemer van het nieuwbouwproject de glasvezelaansluiting. Ongeveer 8 weken voor de sleuteloverdracht is je woning bekend in ons systeem. Dan is ook bekend welke providers glasvezelabonnementen aanbieden. Je hoeft dan alleen nog een abonnement af te sluiten. Regelt jouw projectontwikkelaar of aannemer geen glasvezel? Vraag dit dan zelf aan viawww.mijnaansluiting.nl onder ‘Media en Communicatie’.

  • Moet ik een glasvezelaansluiting aanvragen voor mijn nieuwbouwwoning?

    Bouwt een projectontwikkelaar of aannemer jouw woning? Dan is de glasvezelaansluiting al aangevraagd. Je hoeft dan niets te doen. Laat je de woning zelf bouwen? Vraag de glasvezelaansluiting dan aan via www.mijnaansluiting.nl onder 'Media en Communicatie'. Doe dit minimaal 13 weken voordat je de glasvezelaansluiting wilt hebben. We krijgen je gegevens dan automatisch binnen. Vervolgens hoor je zo snel mogelijk van ons of we glasvezel kunnen aanleggen op je nieuwe adres.

  • Mijn nieuwbouwwoning heeft nog geen glasvezel, wat nu?

    Is je nieuwbouwwoning aangesloten op gas, water en licht maar heb je nog geen internetaansluiting? Dat kan omdat aansluiting op het internet vaak op een ander moment gebeurt. Wil je de status voor jouw adres weten? Doe de postcodecheck.

  • Is de glasvezelaansluiting in mijn nieuwbouwwoning kosteloos?

    Als je woning binnen ons aansluitgebied valt, is de glasvezelaansluiting kosteloos. Je betaalt hier dus niet voor. Is je woning onderdeel van een nieuwbouwproject? Dan zorgt de projectontwikkelaar of aannemer vaak voor de aansluiting. Laat je de woning zelf bouwen? Vraag dan glasvezel aan viawww.mijnaansluiting.nl. Het kan zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Dit zie je op de vrijblijvende offerte die je krijgt.

  • Ik wil mijn glasvezelaansluiting verplaatsen, kan dat?

    Dat kan, maar dat mag je niet zelf doen. Want de kabels en aansluiting zijn van ons. Een verplaatsing vraag je in 4 stappen aan:

    1. Ga naar www.mijnaansluiting.nlen maak een account aan.
    2. Log in en kies ‘Media en communicatie’.
    3. Druk op ‘Wijzigen aansluiting’ en daarna ‘Verplaatsing’.
    4. Vul je gegevens in. Laat weten waar de aansluiting nu is en waar je ‘m naartoe wilt verplaatsen.

    Goed om te weten:

    • Je krijgt binnen 1 werkdag een offerte. Heb je na 2 werkdagen niets ontvangen? Neem dan contact met ons op.
    • De standaardkosten voor een verplaatsing zijn €299,-. Dit zijn onder andere de voorrijkosten en de arbeids- en materiaalkosten.
    • Op de plek waar je de aansluiting wil, moet een stopcontact zijn.
  • Mag ik de glasvezelaansluiting tijdelijk van de muur halen?

    Haal de aansluiting niet zomaar zelf van de muur af. Want deze is van ons. Neem contact met ons op. Dan kijken we er samen naar.

Vragen over het uitzetten van de oude verbinding (koperverbinding)
  • Hoe ziet een koperaansluiting eruit?

    Bekijk de afbeeldingen hieronder om te zien welke aansluiting je in jouw woning hebt. Of gebruik onze postcodecheck. De koperaansluiting noemen we ISRA (Infra Structuur Rand Apparatuur). Hier sluit je de apparatuur van je provider op aan. De ISRA vind je meestal in de meterkast of in een hoek van de woonkamer.

    Service en contact | KPN Netwerk (1)Service en contact | KPN Netwerk (2)Service en contact | KPN Netwerk (3)

  • Merk ik dat mijn koperaansluiting wordt uitgezet?

    Dit merk je alleen als je niet op tijd overstapt naar glasvezel. Als de aanleg van glasvezel helemaal is afgerond, kan je provider je diensten overzetten naar glasvezel. Daarna stopt je provider met de diensten over het kopernetwerk. Je hebt dan geen verbinding meer. Neem hierover contact op met je provider.

  • Ik gebruik mijn telefoonaansluiting als alarmlijn of zorgalarm, kan dit zo blijven?

    Ja, maar je moet je aansluiting wel laten omzetten van koper naar glasvezel. Dit is voor bijna alle alarminstallaties mogelijk. Vraag dit na bij de leverancier van je installatie.

  • Kan ik mijn diensten op het kopernetwerk behouden?

    Nee, je kunt de diensten op het kopernetwerk niet meer gebruiken. Maar voor alle diensten is een alternatief. Jouw provider laat je weten hoe je bereikbaar blijft via ons glasvezelnetwerk. Meestall zijn er nog werkzaamheden nodig in of rondom je woning.

  • Hoe weet ik of er glasvezel beschikbaar is en of er nog werkzaamheden moeten gebeuren?

    Kijk of er een glasvezelaansluiting in je woning is. Deze vind je meestal bij het koperaansluiting of in de meterkast. Je herkent het glasvezelaansluiting aan de oranje glasvezelkabel op een wit aansluitpunt. Vaak staat hier 'Glasvezelaansluitpunt' op. Is er met jouw adres glasvezel maar vind je geen aansluitpunt of twijfel je hierover? Neem dan contact op met ons of je provider.

    Het kan zijn dat de monteur nog aan de slag moet in of rondom je woning. Maak hiervoor een afspraak met je provider. Regel dit op tijd. Zo voorkom je dat je geen verbinding hebt voor internet, televisie, telefoon, een alarm- en zorglijn of fax.

Ik wil een klacht of schade doorgeven
  • Ik heb een klacht. Waar geef ik deze door?

    Wat vervelend dat je niet tevreden bent. Geef je klacht aan ons door.Dan gaan we samen met jou op zoek naar een oplossing.

  • Ik wil een schade melden. Waar doe ik dit?

    Wat vervelend dat er schade is. Komt dit door ons werk? Geef dit aan ons door.Dan gaan we meteen aan de slag om dit zo goed mogelijk op te lossen.

  • Waar meld ik een storing?

    Neem bij een storing altijd contact op met je provider. Deze zoekt uit wat er aan de hand is. Ligt de storing aan de apparatuur of je provider? Dan helpt je provider je om dit op te lossen. Ligt de storing aan ons glasvezelnetwerk? Dan horen we dit van je provider en lossen we het probleem zo snel mogelijk op.

Service en contact | KPN Netwerk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6215

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.